Annonse

Vaksinepass kan berge sommersesongen

De fleste i reisebransjen regner med at årets sommersesong i det alt vesentlige vil bestå av nordmenn som ferierer i Norge, slik det var i fjor. Kanskje vanker det noen utlendinger på slutten av sommeren. Det vil avhenge av om det kommer såkalte vaksinepass, samt at karantenebestemmelsene oppheves. EU er nå kommet langt i arbeidet med et slikt vaksinepass.

Hellas og Spania er de to europeiske landene som er mest økonomisk avhengige av utenlandsk turisme. Nesten 20% av BNP i Hellas kommer fra turisme og hver femte arbeidstager jobber innen reiselivet. Greske turistdestinasjoner skal etter planen åpne 15. mai for vaksinerte, utenlandske turister. De som er vaksinert imot covid-19, eller kan fremvise en negativ PCR-test, som ikke er mer enn 72 timer gammel, skal kunne reise fritt til Hellas, men må forholde seg til lokale reiserestriksjoner.

Spania og Portugal vil åpne i juni, sammen med størstedelen av EU.

Spanias turistminister, Fernando Valdés, sier de er desperate etter å ønske utenlandske turister velkommen denne sommeren. - Vi har ikke råd til enda en sommer som i 2020. Forutsetningen er vaksinepass, som gjør at vi kan komme tilbake til trygg reising.

Mellom juli og september i fjor, som er Spanias høysesong for turisme, falt antall utenlandske turister med 79,2%. BNP i Spania sank med over 10% i fjor, nå er både de og resten av Europa avhengige av å få hjulene i gang igjen, så snart som mulig.

Annonse
Annonse
Annonse