En ny omgang frykt og usikkerhet

Hans Kristiansen
Publisert: 25. mars 2022 kl 09.45
Oppdatert: 25. mai 2022 kl 13.58

Etter to år med tilnærmet unntakstilstand hadde folk begynt å puste litt lettere og det var igjen optimisme i store deler av reisebransjen. Men så kom 24. februar og Putin gikk til angrep på Ukraina. Dette er første gang etter Annen verdenskrig at en stat har prøvd å bruke militær makt for å trekke nye grenselinjer i Europa. Sanksjoner og mot-sanksjoner har ført til enorm prisstigning på en rekke varer, ikke minst oljeprodukter.

Sanksjoner er et upresist våpen, som ikke alltid treffer de det er planen å ramme hardest. I Russland ser det ut som middelklassen rammes mest, deres surt oppsparte rubler er ikke lenger mye verdt.

Noen av de første sanksjonene som kom gjaldt internasjonal luftfart. Russiske flyselskaper er nektet adgang til det meste av europeisk og amerikansk luftrom, mens europeiske og amerikanske flyselskaper ikke får fly over Russland. Det fører bl.a. til at det tar 2-3 timer mer å fly mellom Europa og Asia, med dagens drivstoffpriser gir dette svært kostbare flybilletter.

Krig, høye oljepriser, som gjør flyreiser mye dyrere og generell usikkerhet, er dårlig nytt for reisebransjen. Det vil føre til at mange vil legge reiseplanene på is og avvente situasjonen. Undersøkelser i USA viser at potensielle turister til Europa sier krigen i Ukraina påvirker deres reiseplaner, selv om de har tenkt å besøke land i Vest-Europa. Fleksible avbestillingsregler, som mange i bransjen innførte under pandemien, kan være lurt å videreføre nå, så lenge situasjonen er så uklar som den er.

Det er ikke lett å bekymre seg for feriereiser, når vi ser flere millioner ukrainere blir tvunget til å reise fra sine hjem for å berge livet. Likevel har millioner av mennesker sitt levebrød i reisebransjen og at mennesker reiser og lærer andre land og kulturer å kjenne, er en styrke for demokratiet og den beste vaksinen mot tyranner.