Mona J. Saab er president i NHO Reiseliv.

Mona J. Saab er president i NHO Reiseliv.

Setter strek for seksuell trakassering

Publisert: 2. desember 2022 kl 09.57
Oppdatert: 2. desember 2022 kl 10.01

­Mona J. Saab, president i NHO Reiseliv
 

6 av 10 skal feire julebordet på et offentlig serveringssted, og det er vi i reiselivet veldig glad for. De gode bookingtallene påvirker også optimismen blant flere restauranter og hoteller, i de store byene spesielt, og de melder om en bedre markedssituasjon nå enn for en måned siden. Også i nord stiger optimismen, og her er det nok også mye på grunn av nordlysturismen.

I en travel tid er det én ting som er viktigere enn noe annet; medarbeiderne våre. Reiselivet er den viktigste sysselsetteren blant unge, og nå er det mange nye og unge som får sitt første møte med jobb i reiselivet. Det er ekstra viktig at dette blir en positiv opplevelse, så de blir. Julebordet skal være hyggelig for alle, også for de som jobber på restauranter og barer i julebordstiden. Vi vet at kvinnelige servitører og bartendere spesielt er ekstra utsatt for seksuell trakassering på jobb. En undersøkelse fra Oslo fra 2019 viser at seks av ti kvinnelige bartendere har vært utsatt for fysisk seksuell trakassering på jobb. Dette er forsøk på klemming, berøring og kyssing. I nesten alle tilfellene er det gjesten som trakasserer. Sånn kan vi ikke ha det. Trakassering og seksuell trakassering er svært alvorlig og rammer den som berøres hardt.

Det er veldig viktig at vi har gode rutiner for hva vi gjør dersom trakassering oppstår. NHO Reiseliv har derfor relansert Sette Strek- kampanjen, med fokus på seksuell trakassering og diskriminering. Sette strek-kampanjen er et samarbeid med blant annet Likestillings- og diskrimineringsombudet og Arbeidstilsynet. Gjennom Sette strek, gjør vi oppmerksom på arbeidsgivers ansvar når det kommer til seksuell trakassering. Arbeidsgiver har nemlig en plikt til å håndtere og forebygge trakassering på arbeidsplassen. Det skal ha en klar konsekvens for kunden, det skal være lett å varsle, og det er sjefen som er ansvarlig for at dette er på plass og blir fulgt opp. Og jeg må si som vår administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold; Den ansatte er ikke en del av menyen.

NHO Reiselivs befolkningsundersøkelse viser at 4 av 10 mener ledelsen har lite eller ingen fokus på seksuell trakassering i forkant av jobbens julebord. Dette er overraskende, kanskje særlig etter Metoo. Når da nesten 1 av 10 enten selv har, eller kjenner noen som har blitt utsatt for seksuell trakassering på jobbens julebord, så burde alle ledere være sitt ansvar bevisst.

Jeg synes derfor det er svært gledelig at hele åtte av ti av NHO Reiselivs utelivsbedrifter sier at de har gode rutiner på plass. Mens det blant medlemsbedriftene som helhet er seks av ti som svarer at de har gode rutiner for forebygging og håndtering av seksuell trakassering på plass, og at de ansatte har fått opplæring i hva de skal gjøre og hvilke rettigheter de har, hvis de blir utsatt for seksuell trakassering.

Så håper jeg alle kan nyte glade desemberdager ute på serveringssteder sammen, og at julebordsesongen blir god både for bedriftseiere, gjester og de ansatte.

Saken fortsetter under annonsen