Synspunkt

God norsk reiselivssommer i vente

Under pandemien fikk nordmenn for alvor opp øynene for Norge som ferieland, og med den svake kronekursen ventes det også flere utenlandske besøkende denne sommeren.

Publisert Sist oppdatert

­I fjor var det rekordmange nordmenn som ferierte i eget land, og det var kanskje noe overraskende ettersom vi endelig hadde mulighet til å reise utenlands igjen etter koronapandemien. At flere enn 6 av 10 norske reiselivsbedrifter melder om enda flere bookinger eller samme nivå som i fjor, er derfor helt fantastisk.

Norge er et veldig variert ferieland, og passer derfor godt til alle typer ferie. Her kan venninnegjengen dra på storbyferie og kombinert badeferie i Oslo, de friluftsinteresserte har vår storslagne natur, det er mange flotte campingplasser for barnefamilier og hoteller med variert tilbud for store og små. Vi har klatreparker og tretopphytter. Vi har ulike ekstremopplevelser som hvalsafari, havfiske, via ferrata, randoee og rafting, som du ikke kan oppleve noe annet sted. Det finnes masse flotte spel, festivaler og museer rundt i hele landet. Norske kokker er i verdensklasse, og for de matinteresserte er det både gode lokalmatopplevelser og flotte Michelin-opplevelser å forsyne seg av. Legg til midnattssola og behagelige temperaturer, så er det ingen grunn til ikke å legge ferien til Norge i sommer.

Svak krone

Vi har vært litt spente på om 2022-nivået ville holde også i 2023, nå som folk har fått strammere økonomi. Mange må spare og stramme inn på feriebudsjettet, men vi ser også at svært mange nordmenn ser på sommerferien som noe de skal unne seg. I NHO Reiseliv sin sommerferieundersøkelse, svarer nær 7 av 10 at den svake kronen ikke spiller noen rolle for sommerferieplanene i år. Samtidig svarer 15 prosent at de planlegger Norgesferie framfor utlandet på grunn av kronekursen, og 1 av 10 dropper den planlagte utenlandsferien fordi det blir for dyrt.

Våre nordligste landsdeler er fortsatt svært populære, men i år er det også en stor økning i andelen nordmenn som planlegger å besøke Østlandet, sammenlignet med i fjor. Vestland blir også et mer og mer populært reisemål blant nordmenn, deretter følger Innlandet, Vestfold og Telemark.

Den svake kronen gjør også at utlendingene velger Norge, som nå er et litt rimeligere land å feriere i enn det vi har pleid å være. 1 av 4 melder om høyere bookingnivå fra utenlandske gjester, sammenlignet med i fjor. 4 av 10 melder om samme nivå, mens kun 1 av 10 melder om et lavere bookingnivå fra utlandet. Særlig er forhåndsbookingene gode i Nordland og på Vestlandet.

Mange vil lengre nord

I sin sommergallup har også NHO Reiseliv spurt om hvilket fylke nordmenn ville valgt dersom de skulle reise på ferie til ett fylke i Norge; Troms og Finnmark troner øverst på listen, deretter kommer Nordland med Vestland og Agder på delt tredjeplass.

For meg som driver en opplevelsesbedrift i Finnmark er dette naturligvis veldig hyggelig lesing. Under pandemien var det mange som besøkte Nordland. Av disse er det kanskje mange som ønsker å utforske landet enda lenger nord. Tromsø er blitt trukket frem av New York Times som verdens 10. beste reisemål i 2023, og Senja har blitt trukket frem i utenlandsk media som et sted man bør besøke. Jeg tror særlig det er folket, kulturen, midnattssola og vår spektakulære natur i nord med de fantastiske opplevelser den kan gi, som trekker turistene videre nordover. Reiselivsbedriftene i nord venter storinnrykk av turister fra hele verden. Det kan derfor være lurt å være raske med å booke årets sommerferie om du ønsker å besøke disse stedene i sommer, for her kan det bli rift om overnattingsplassene.

Så jeg ønsker god tur og er sikker på at uansett hvor du velger å reise i Norge i sommer, så vil reiselivs-Norge stå klar til å ta godt imot deg med et variert og godt tilbud for enhver smak.

Powered by Labrador CMS