NHO Reiselivs årskonferanse arrangeres i Tromsø 22. - 23. mai 2023.

NHO Reiselivs årskonferanse arrangeres i Tromsø 22. - 23. mai 2023.

Foto

iStock

Viktige dager når reiselivet samles i Tromsø

Publisert: 4. mai 2023 kl 11.08
Oppdatert: 10. mai 2023 kl 10.33

Mona J. Saab er president i NHO Reiseliv og administrerende direktør i Big Fish Adventure.

Lyst til å sende oss et innlegg? E-posten er red@reiseliv1.no

SYNSPUNKT. ­I år skal vi samles i vakre Tromsø, og jeg ser frem til å få reiselivsaktører fra hele landet nordover, i en tid hvor det er viktigere enn noen gang å samle gode tanker og se fremover.

Mona J. Saab er president i NHO Reiseliv.

Mona J. Saab er president i NHO Reiseliv.

Det er urolige tider og skyhøye kostnader preger både bedrifter og private lommebøker. At flere har fått strammere lommebok ser vi i de økende konkurstallene for reiseliv og handel. 148 serveringsbedrifter har gått konkurs i årets første kvartal, og dette tangerer den forrige rekorden og er nær en 50 prosent økning fra normalsnittet på 100 bedrifter i kvartalet. Dette er det høyeste vi har notert i et normalår, og det er uten tvil bekymringsfullt. NHO Reiselivs markedsundersøkelse, som ble gjennomført i starten av mars, viste også at bare en av fire reiselivsbedrifter anser markedssituasjonen for å være god. Den situasjonen vi står i skaper naturlig nok en usikkerhet og bekymring i bransjen.

Men er det en ting reiselivet har vist, så er det at vi evner å håndtere krevende situasjoner, og se nye muligheter også i tøffe tider. Nettopp dette er tematikken for årskonferansen i Tromsø 22. og 23. mai. Vi skal fortsette å skape og bygge arbeidsplasser og attraktive kommuner, selv i den tiden vi står i nå.

Til Tromsø kommer blant Ken Hughes, en av verdens fremste globale forbrukereksperter. Sammen med ham skal vi se nærmere på hvordan reiselivsbedriftene på best mulig måte kan møte fremtidens gjester sine ønsker og behov. Hvordan er egentlig den nye generasjonen forbrukere og hva ønsker og etterspør de når de overnatter på hotell, spiser på restaurant, eller søker andre opplevelser i vår næring. En annen spennende foredragsholder er Anne Marte Pensgaard, som var mentaltrener for det norske laget i Bocuse d'Or i januar. Som mentaltrener for laget, som gikk nesten helt til topps i verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse, har hun god kjennskap til hva slags mentalitet som trengs i vår bransje. For vår bransje har en unik fighter-mentalitet, som det er verdt å bygge videre på, og selv om det er tunge tider, er det også mange positive ting å vise til.

Saken fortsetter under annonsen

Sjelden har vi hatt en påske som den vi nettopp har lagt bak oss. Været var strålende de aller fleste steder i landet, og snøforholdene var fantastiske. Flere skidestinasjoner melder om rekordstor omsetning, og mange av vinterdestinasjonene har også hatt rekordstor pågang fra utenlandske gjester. For oss har det vært til hjelp at store deler av Europa har vært snøfattig denne vinteren, mens det her til lands har vært drømmeforhold i fjellet. Dette kombinert med svak krone, gjorde at mange utenlandske vinterturister valgte å feire påsken i Norge. Jeg håper dette bare er starten på de gode besøkstallene.

Vi har et produkt som forbrukerne vil ha. Stadig flere nordmenn velger å feriere i Norge, og kortreist ferie er på fremmarsj. Dette kan skyldes strammere økonomi, men også at mange oppdaget mulighetene i sitt eget nærområde under pandemien, og at flere i større grad søker kortreiste opplevelser. Også ser vi da også at Norge kommer til å bli mer og mer populært blant utenlandske turister. Dette er ikke bare fordi vi har den unike naturen og fantastiske opplevelsestilbudet som vi har, men også fordi vi har et mer behagelig klima. Stadig stigende temperaturer i Sør-Europa gjør at flere turister vil trekke til Norden om sommeren. Dette må vi i reiselivet utnytte på best mulig måte.

Jeg ser derfor frem til fine, faglige og sosiale dager i Tromsø. En samlet reiselivsnæring skal finne løsninger på hvordan vi kan bygge og skape viktige tilbud for besøkende, flere arbeidsplasser og bidra til levende lokalsamfunn også i en urolig tid. Vi sees i vakre Tromsø.

 

Ledige stillinger – reiseliv