En lovende sommer for reiselivet

Økt etterspørsel etter unike norske opplevelser har bidratt til en god sommersesong for reiselivet. Samtidig har havfisketurisme, en viktig næring for små kystsamfunn, stått overfor utfordringer med potensielle regelendringer.

Publisert

Selv om sommerværet har vært vekslende, har mange reiselivsbedrifter hatt en god sommersesong. Dette kan delvis skyldes at det har blitt billigere å feriere i Norge, men også at næringen har gjort en formidabel innsats med å utvikle og forbedre det norske reiselivsproduktet. Økt tilgjengelighet, med flere flyturer fra både Europa og USA, har også spilt en viktig rolle.

Ifølge NHO Reiselivs nyeste medlemsundersøkelse har 7 av 10 reiselivsbedrifter hatt høyere eller samme omsetning som i fjor sommer. Dette gjelder spesielt opplevelses- og overnattingsbransjen, med Svalbard, Nordland og Møre og Romsdal på omsetningstoppen.

En stor andel av medlemsbedriftene rapporterer om en god eller tilfredsstillende markedssituasjon, og de fleste ser positivt på de kommende månedene. De nordligste fylkene og Oslo er spesielt optimistiske. Både norske og utenlandske gjester har bidratt til den positive utviklingen, og etterspørselen etter unike norske opplevelser har økt. 2 av 3 reiselivsbedrifter melder om bedre eller sammen bookingnivå som i fjor, og 7 av 10 rapporterer om bedre eller uendrede bookingtall fra utenlandske gjester. Overnattings-, serverings- og opplevelsesbransjen er positive, men utelivsbedriftene har opplevd en nedgang i bookinger.

Selv om den generelle trenden er positiv, er det også utfordringer. Campingbransjen spesielt, og enkelte fylker, har opplevd en nedgang i omsetningen i sommer. 14 prosent av bedriftene anser markedssituasjon som dårlig, og 25 prosent forventer en forverring utover høsten. Uteliv og bilutleie er blant bransjene som ser mest pessimistisk på fremtiden. Det er svært viktig at vi finner løsninger som sikrer en bærekraftig vekst for hele næringen, over hele landet.

Hotellene er tilbake!

Norske hoteller har virkelig jobbet seg tilbake etter pandemien, og har hatt en sterk sommer med økning i både belegg og antall solgte hotellrom. I juli i år ble det solgt 3,8 prosent flere hotellrom sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge tall fra Benchmarking Alliance, som Wiederstrøm Hotel Consulting har analysert for NHO Reiseliv. Rombelegget har økt med 4,2 prosent siden i fjor og er dermed tilbake på 2019-nivå. Det nordnorske markedet med Tromsø og Bodø i spissen, i tillegg til Kristiansund, Bergen og Trondheim, har hatt størst vekst sammenlignet med juli i fjor.

Reiselivet har virkelig gjort et comeback etter pandemien. Vi ser en betydelig økning i etterspørselen etter unike norske opplevelser, og en positiv vekst spredt utover hele landet. Dette lover godt for næringens fremtid.

Havfisketurisme: en nødvendighet for kystsamfunn

Så til en sak som har opptatt meg personlig i sommer, nemlig havfisketurisme. Fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss vurderer regelendringer for å bekjempe fiskesmugling, inkludert innføring av fiskekort for utenlandske turister og strengere regler for filetering og frysing av fisk. Et totalforbud mot at turister tar med seg fisk ut av landet, som foreslått av Rødt og SV, er en for enkel løsning på et komplekst problem.

Havfisketurisme er en viktig næring som skaper liv og aktivitet i små kystsamfunn. Denne næringen bidrar til å opprettholde skoler, barnehager og arbeidsplasser, og er dermed avgjørende for lokalsamfunnets bærekraft. Turistfiske er et positivt supplement til fiskerinæringen og viktig for Norges suverenitet i nord. Tiltak mot smugling er nødvendige, men for strenge regler kan skade næringen. Det er viktig å finne en balanse som både beskytter fiskebestandene og opprettholder en levedyktig turistindustri.

Havfisketurisme gir også en unik opplevelse for besøkende, som får muligheten til å oppleve Norges vakre kystlandskap og rike marine liv. Dette skaper ikke bare økonomiske fordeler, men også kulturell utveksling og økt forståelse for Norges naturressurser. Derfor er det viktig å finne løsninger som ivaretar både miljøet og næringens fremtid.

Powered by Labrador CMS