Flyskam: En nødvendighet i en tid med klimakrise?

Publisert

I en verden som stadig blir mer bevisst på klimaendringene, har begrepet “flyskam” fått fotfeste i flere land i Europa. Flyskam refererer til den skyldfølelsen mange opplever når de flyr, vel vitende om at flyreiser bidrar betydelig til karbonutslipp og dermed bidrar til global oppvarming. Denne bevisstheten har ført til en økende debatt om hvordan vi kan balansere vår stadige hunger etter å reise, med behovet for å beskytte planeten.

Pandemiens paradoks

 Covid-19-pandemien ga oss et uventet innblikk i hvordan verden kan se ut med redusert flytrafikk. Med strenge reiserestriksjoner og nedstengninger over hele verden, falt flytrafikken dramatisk, og med det også karbonutslippene. Men nå som pandemien er på retur, ser vi et kraftig oppsving i turismen. Folk er ivrige etter å reise igjen, og flyene fylles opp. Dette setter press på verdens ambisiøse mål om å nå netto null utslipp.

Politiske og økonomiske utfordringer 

For å virkeliggjøre en bærekraftig fremtid, må vi innføre både strengere reguleringer og insentiver for å fremme grønnere reisemåter. Dette kan inkludere høyere avgifter på flyreiser og større investeringer i grønn teknologi. Men slike tiltak møter ofte motstand. Økonomiske interesser og politiske utfordringer gjør det vanskelig å gjennomføre endringer. Flyindustrien er en stor økonomisk motor, og mange land er avhengige av turisme for inntekter og arbeidsplasser.

Er innovasjon nøkkelen? 

Teknologisk innovasjon vil være en del av løsningen. Utviklingen av elektriske fly og bærekraftig flydrivstoff (SAF) gir håp om en grønnere fremtid. Men mange av teknologiene enten det er hydrogen, elektriske fly, e-fuels eller hybridløsninger, er fortsatt i tidlige stadier og vil kreve betydelige investeringer og tid før de kan ha en stor innvirkning, noe også IATAs Net Zero-veikart mot 2050 er tydelige på. Inntil da er det SAF som gjelder for mange flyselskaper, i tillegg til nyere fly med lavere utslipp, men akkurat nå er produksjonen lav og prisene høye. Samtidig har flyselskapenes “bad boy” Michael O’Leary i Ryanair stilt spørsmålet: «You want everybody running around collecting fucking cooking oil?” før han konkluderer med at det finnes ikke nok matolje i verden til å drive mer enn én dags luftfart.

Hva kan jeg gjøre? Hva kan vi gjøre? 

Mens teknologiske fremskritt og politiske tiltak er viktige, må vi ikke undervurdere kraften i individuelle handlinger. Hver enkelt av oss kan bidra ved å velge mer bærekraftige reisemåter, som tog eller bil, og ved å redusere unødvendige flyreiser:

· Tenk gjennom eget reisemønster og reis smartere og mer miljøvennlig. Ta lengre ferie når du først reiser, eller kombiner forretningsreisen med en feriereise.

· Begrens antall forretningsreiser gjennom bedre planlegging og andre møteformer.

· Etterspør bærekraftige reisealternativer fra reisearrangører og reisebyråer, både før og under oppholdet.

· Velg flyselskap med lavest mulig utslipp

· Sjekk at overnattingsstedet du velger er miljø- eller bærekraftsertifisert. Tenk over vann- og energiforbruket ditt på hotellet.

· Tenk gjennom hvordan du reiser til og fra flyplass. Ikke kjør i bilen alene, velg kollektivt.

· Pakk lett og sammen med andre. Jo mindre bagasjen din veier, jo mindre blir klimabelastningen på flyet.

· Bidra til lokal utvikling gjennom å kjøpe varer, tjenester og opplevelser lokalt. Ikke kjøp suvenirer som stammer fra truede arter. Husk at i mange land er de ansatte i reiselivsnæringen avhengig av tips. Sjekk tipskulturen dit du reiser.

· Ikke se bort, men meld fra til hotell, reisearrangør eller direkte til lokalt politi dersom du er vitne til utnyttelse av barn. Vær bevisst på at du også kan melde fra til norsk politi, selv om det man er vitne til skjer i et annet land

Vil du bli inspirert så vil jeg anbefale deg å lese boken «Reis bedre» av Trygve Sunde Kolderup som innsiktsfullt forklarer hvordan vi kan reise mer skånsomt og klimavennlig.

Men det er også klart at individuelle tiltak alene ikke er nok. Vi trenger en bredere samfunnsinnsats for å oppnå betydelige endringer. Det handler om å skape en kultur der bærekraftige valg blir normen, ikke unntaket.

Vi må alle ta ansvar for våre handlinger og jobbe sammen for å finne løsninger som balanserer vår kjærlighet til reise med behovet for å beskytte planeten. Reiselivsnæringen jobber hardt hver eneste dag for få ned sine klimaavtrykk. Det er en utfordring, men også en mulighet til å skape en bedre fremtid for kommende generasjoner.

 

Powered by Labrador CMS