Trude Furunes, professor i ledelse og Instituttleder for NHS – Institutt for ledelse og tjenesteutvikling, Universitetet i Stavanger.

– Vi legger ikke ned bachelorstudiet i hotelledelse

Reiselivet i Norge står overfor en spennende vekstperiode, og det er viktig med riktig kompetanse for å møte fremtidens behov. «Reiselivet skal vokse – med Universitetet i Stavanger på laget», skriver Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv og Audun Pettersen i Virke Reiseliv i sin kronikk publisert i flere medier denne uken. Samtidig formidles at våre bachelorstudier i hotelledelse skal legges ned. Det stemmer ikke!

Publisert Sist oppdatert

Takk for deres klare støtte til hotell- og reiselivsutdanningene i Norge. Det at vi har et felles blikk på utvikling av kompetanse til en viktig og voksende næring i Norge er essensielt. Som leder for NHS - Institutt for ledelse og tjenesteutvikling (tidl. Norsk hotellhøgskole) har jeg behov for å gi et tilsvar til utspillet fra viktige interessenter i denne utviklingen, for å korrigere noe som er en feil oppfatning.

Som utdanningsinstitusjon innen høyere utdanning innen områdene ledelse og tjenesteutvikling i service-, reiseliv- og hotellnæringene deler vi bekymringen for lavere rekruttering til reiselivsutdanningene nasjonalt og globalt, men det kronikken antyder er dessverre misvisende og feil: «…det er feil å legge ned bachelorstudiene i reiselivsledelse og hotelledelse i en tid hvor norsk reiseliv går på høygir, og er ventet stor vekst i årene framover. Selv om deler av disse studiene er å finne igjen i bachelorgraden "digital serviceledelse", mener vi dette ikke er tilstrekkelig for reiselivet.»

Vi legger ikke ned bachelor i hotelledelse. Med 66 studieplasser, er det vårt største studieprogram hvor vi i høstens kull tok opp 80 studenter. I tillegg har vi utviklet nye studietilbud. Jeg skjønner dere vil vekke reaksjoner og engasjement rundt en utvikling som kan synes negativ, men det kan ha alvorlige konsekvenser når feilinformasjon spres. Dette kan føre til negative ringvirkninger både for potensielle studenter og bransjen som helhet, samt internt ved Universitetet i Stavanger (UiS) der reduksjon i bevilgning fra Kunnskapsdirektoratet (KD) for perioden 2025-2026 fører til store innsparinger og raske beslutninger som tas for å gå i balanse.

Fra høsten 2025 tilbyr vi følgende studieprogram:

Årsstudium i reiseliv - nettbasert

Bachelor i hotelledelse

Bachelor i digital serviceledelse – studieretning dataanalyse

Bachelor i digital serviceledelse – studieretning tjenesteinnovasjon

Master i Service Leadership in International Business

 Som kronikken antyder, gjør vi endringer i bachelor i reiselivsledelse. Som leder for en av de største reiselivsmiljøene i Norge som tilbyr både undervisning og forskning er det viktig at vi beholder og videreutvikler reiselivskompetansen, og at vi har attraktive studietilbud slik at vi kan fortsette å bidra til kontinuerlig kompetanseheving innen reiseliv. Vi har derfor besluttet å utvikle et nettbasert årsstudium, slik at vi når ut til flere, bredere, og større målgrupper, både i alder, erfaring, og geografisk. Det er behov for reiselivskompetanse både hos de som ikke har tidligere utdanning og de som allerede har annen grunnutdanning, men som nå jobber med reiseliv (i kommuner, fylkeskommuner, destinasjonsselskap, videregående skole salg, service, reiseliv osv.). Med opptak på et årsstudium vil studenter få studierett i to år, og kan velge å enten gjennomføre heltid eller deltid (over to år).

En bachelor i reiselivsledelse slik den er i 2024 inneholder 5 spesifikke reiselivsemner (av totalt 12 obligatoriske emner + 4 frie valgemner + bacheloroppgave). Det nye årsstudiet vil inneholde totalt 6 emner (hvert på 10 studiepoeng), hvorav 4 er reiselivsspesifikke. Disse er ‘Responsible tourism & ethics’, ‘Entreprenørskap’, ‘Reisemålsutvikling’ og ‘Opplevelsesdesign’. De to andre emnene er ‘Serviceledelse’ (som vi mener alle studenter på NHS bør ha) og ‘Markedsføring’. Da disse to sistnevnte også inngår som fellesemner på alle våre bachelorprogram vil studenter som har tatt årsstudiet kunne søke seg direkte inn på 2. studieår i våre bachelorutdanninger og få ledelse-, metode- og økonomifagene (+ valgemner) som våre lederutdanninger ellers består av. Denne muligheten trenger vi hjelp av dere til å synliggjøre.

Vi ønsker å spille på lag for å utdanne kompetent arbeidskraft, og ser fram til videre dialog og samarbeid.

 

Powered by Labrador CMS