Annonse

Vbf: lavere alkoholavgifter istedenfor høyere taxfree-kvoter


Regjeringen foreslår i Revidert nasjonalbudsjett å åpne for at reisende kan bytte den avgiftsfri kvoten på 200 sigaretter i halvannen liter vin eller øl. Det betyr at om man ikke bruker kvoten for avgiftsfri innførsel av tobakk, kan man fra 1. juli innføre opptil 1 liter brennevin, tre liter vin og 2 liter øl avgiftsfritt.

- Dette kan fort stå frem som et populært tiltak, ettersom røykingen avtar, men det er et komplett feil signal å sende, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

- Mindre og mindre av alkoholen nordmenn drikker kjøpes på Vinmonopolet. Taxfree-salget på flyplasser og ferger, samt en kontinuerlig stigende grensehandel, truer Vinmonopolet. Å oppfordre nordmenn i enda større grad til å handle taxfree, sender et helt feil signal, mener Jordheim.

VBF forventer at norske avgifter kommer ned på svensk nivå.

Finansdepartementet regner nå med et provenytap på 100 millioner kroner. Det tilsvarer rundt 1,5 millioner flasker vin solgt utenlands, i stedet for hjemme. Dette viser at regjeringen er villig til å akseptere provenytap på området, ikke for å styrke, men for å bidra til at Vinmonopolet svekkes, mener VBF.

Ifjor økte grensehandelen til Sverige med 15 % til ny rekord på NOK 13,3 milliarder. SSB legger til grunn at ca 18 % av grensehandelsvarene er alkohol. I 2013 tilsvarer det ca NOK 2,4 milliarder. Undersøkelser tyder også på at alkohol er hovedårsaken til grensehandel – og det det fører med seg av tapte arbeidsplasser i grensefylkene. I tillegg blir det solgt nær 6 millioner liter vin og nær 4 millioner liter sprit taxfree på norske flyplasser. Utover dette kommer også handel på særlig fire fergestrekninger. Dette tilsvarer minst NOK 1,5 milliarder.

Med regjeringens nye forslag kan vi komme til å grensehandle alkohol for svimlende NOK 3,6 milliarder, og handle taxfree for over 2 milliarder kroner. Totalt vil altså nordmenn handle alkohol utenfor Vinmonopolet for 6 milliarder kroner.

I Regjeringserklæringen heter det at alkoholpolitikken skal ligge fast her til lands. Det kan ikke bety at vi skal fortsette runddansen med høye alkoholpriser og svekket salg på Vinmonopolet. Regjeringen burde heller styrke Vinmonopolet ved å senke alkoholavgiftene mot svensk nivå, mener VBF.

Foto: Avinor

Annonse
Annonse
Annonse