Annonse

Vestlandet frykter færre japanske turister

Mange reiselivbedrifter frykter nå at naturkatastrofene i Japan vil føre til færre japanske turister til Norge iår.

- Situasjonen kan bli dramatisk for flere av våre bedrifter, det begynner å bli en del avbestillinger etterhvert, sier Knut Almquist, adm. dir. i NHO Reiseliv til TV2.

Han sier det særlig er Vest-Norge som vil merke svikten i japanske turister.

– Vi vet at tre charterfly alt er avbestilt, sier Almquist.

Han sier at en venter ytterligere åtte charterfly til Vestlandet fra Japan, men at det per nå er usikkert hva som skjer med disse. Japanerne er langt fra den største gruppen turister til Norge. Men de legger igjen store summer. – En japansk turist legger igjen rundt 3000 kroner i døgnet mot 1500 kroner i døgnet for en gjennomsnittsturist, påpeker Knut Almquist.

Organisasjonen Fjord Norge bekrefter at svikten alt er merkbar. Fra 1.til 25. mars 2010 fikk de inn 500 bookinger fra Japan. De tilsvarende tallene i 2011 er to bookinger.

– Vi merker og en svikt på 40–50 prosent i antallet besøk på hjemmesiden vår fra Japan, sier Kristian Jørgensen i Fjord Norge.

Det er særlig Sognefjorden, Hardangerfjorden og Bergen som får besøk av japanske turister.

– Etter nordmenn er japanere den viktigste gruppen for oss, sier Hans Edmund Utne på Hotel Ullensvang til tv2nyhetene.no.

– Vi har 50 japanske turister boende her nå, og vi får inn 50 nye japanere i kveld, sier Utne.

Årlig bor det rundt 3500 japanske turister hos dem. Han sier han ikke har tenkt en tanke på hva som skjer om japanerne begynner å kansellere turene til vakre Hardanger. – Det har jeg hverken råd eller tid til å spekulere på, sier han.

Nina Askvik, adm.dir. ved Radisson Blu Hotel Norge i Bergen, sier at de heller ikke har merket noen økning i avbestillinger fra Japan.

– Vi hadde tre – fire grupper som avbestilte i forrige uke. Men det er mer normalt. Jeg er veldig spent på utviklingen videre, japanere er en veldig viktig gruppe, sier hun.

- Det som gjør japanske turister viktige for de norske fjordene er at de er av de få store gruppene som også reiser utenom de store sesongene. De har bidratt med viktige inntekter når det har vært mye ledig, sier Kristian Jørgensen i Fjord Norge.

Vibeke Raddum i turoperatøren Tumlare jobber med å selge Norge til utenlandske turister, hun sier de er veldig spente i forhold til hva som kommer inn av avbestillinger fra Japan.

Men hun regner med flere avbestillinger iår enn tidligere år. Men foreløpig er ting litt i det blå. Årsaken til det er at de opererer med en bookingstatus fire uker frem i tid, og at det er først ut i mai en får oversikt over hvordan sesongen kommer til å bli.  

Foto: Frithjof Fure/Innovasjon Norge

Annonse
Annonse
Annonse