
Alt annet enn Riesling
Tysk Vininformasjon avholdt i slutten av februar sin årlige smaking «The Others». Dette er en vinsmaking som setter søkelys på Tysklands andre druer, altså alt annet enn Riesling.
Det hele foregikk på Restaurant Vaaghals i Oslo, nærmere 15 vinprodusenter fra Tyskland og seks norske importører, presenterte mange av sine beste, tyske viner. Tyske hvitviner har gjort et kvantesprang de siste årene. Ken Engebretsen holdt en masterclass med fokus på Spätburgunder. Det var mye spennende å smake, her er et lite utvalg:
Weingut Höhn
Vingården ligger rett ved landsbyen Köhler, i Nedre Franken. Mellom vinmarkene og elven Altmain er det bare én husrekke. Vinrankene vokser på kalkstein, som gir optimale forhold for balanserte viner med mineraltypisk karakter. – Vår bedriftsfilosofi er å produsere viner som er ærlige, typeriktige og stedsspesifikke, forteller vinmaker Felix Höhn.

De produserer for det meste hvite viner, men også noen røde. Musserende vin fremstilles ved tradisjonell flaskegjæring, champenoise-metoden. I tillegg til 5,5 hektar med vingårder, dyrker de også frukt, som blir brukt til å produsere fruktkonjakk og gin i eget destilleri.
Felix Höhn er full av energi og nye ideer. Han fullførte læretiden for vinproduksjon ved den økologiske vingården Roth i Wiesenbronn. I 2018 fullførte han sine studier i vindyrking og ønologi i Geisenheim.
Weingut Höhn benytter druetypene Müller-Thurgau, Bacchus, Kerner, Silvaner, Scheurebe, Riesling, Pinot Blanc og Pinot Noir. Dette er typeriktige, elegante viner i den litt høyere prisklasse, de fleste koster mellom 16 og 18 euro i utsalg.
Tradisjonelt kommer Frankenvin i runde bocksbeutel, men Weingut Höhn har byttet til den mer nornale flasketypen, ikke minst fordi det gjør lagring lettere hos deres mange restaurantkunder. Søker norsk importør.
Sektmanufaktur Schloss Vaux
Schloss Vaux ble grunnlagt i 1868 for å produsere musserende vin. På 1880-tallet ble Chateau de Vaux som ligger ved bredden av Mosel, nær byen Metz, kjøpt, men da Metz ble en del av Frankrike igjen etter første verdenskrig, flyttet produsenten til Eltville am Rhein.
Schloss Vaux er kjent for musserende viner av høy klasse, produsert av druer fra vingårder i Rheingau. De produserer kun høykvalitetssekt ved å bruke primært Riesling, men også cuvees med andre druer. Mens de fleste av verdens musserende viner med tradisjonell metode er laget av Chardonnay og Pinot Noir, spesialiserer Tyskland seg på kvalitets-sekt laget av Riesling. Dens iboende friskhet og letthet gjør Riesling eminent egnet som en musserende vinbase.
Schloss Vaux står for håndverk i vingården, i kjelleren og spesielt i den tradisjonelle metoden for å lage musserende vin - klassisk flaskegjæring. De har en bred portefølje i øvre prisklasse. Har for tiden ikke importør i Norge.
Weingut Bunn Strebel
I 2011 grunnla Lisa Bunn og Bastian Strebel vingården Bunn Strebel i Nierstein. Ved å slå sammen de to familiegårdene, dekker vingården nå et område på rundt 21 hektar, som strekker seg fra Roter Hang i Nierstein via Guntersblum til Wintersheim.

Mens rieslingene først og fremst kommer fra de kjente Niersteiner-vingårdene Hipping, Oelberg og Orbel, dyrker de Pinot Noir i kjøligere Wintersheim. Vinene får sin helt egen signatur gjennom lange mesketider, spontangjæring og lagring. Produksjonen er organisk.
–
Vi legger særlig vekt på respektfull behandling av naturen og forsiktig
utvikling av vinene våre. Det varme mikroklimaet og de mange soltimene i de
bratte hengene, gir druene våre stor modenhet. Den porøse, røde skiferjorden
skaper den perfekte balansen med spennende syre, mineralitet og salt, sier
kjellermester Lisa Bunn-Strebel. Weingut Bunn Strebel produserer primært hvite
viner, men også røde. Sommelier
AS er norsk grossist.