Smak fra alle tidligere årganger, kombinert med årets nye
Gilde Juleaquavit er blitt en av julens tradisjoner, i år er nummer 37 i rekken lansert. Takket være solerametoden har den en gjenkjennelig base, men hvert år tilføres nye smakselementer.
– Bak Gilde Juleaquavit ligger en nøye balanse mellom det tradisjonelle og det innovative. Vi tar vare på edle dråper fra alle tidligere årganger, som deretter kombineres med årets nye smaker. Hvert år tilfører våre smaksutviklere noe helt nytt, og det er dette som gjør akevitten så spesiell, sier akevittambassadør Atle Minothi i Anora.
Gilde Juleaquavit er spesielt utviklet for å passe til julematen og under utviklingsprosessen smakes blenden sammen med julemat for å sikkerstille en perfekt match. Målet er en rik og fyldig smaksopplevelse, som utfyller den norske julematen, og akevitten passer spesielt godt til juleribbe. I år kommer Gilde Juleaquavit med en rund og fyldig smak med markante fattoner, avrundet kryddersmak og hint av sjokolade, karamelliserte nøtter, varm sitrus og tørket frukt.
Akevitten er smaksrik, både i krydder og fataromaer. Mens for eksempel en taffelakevitt lagres på veldig gamle fat som ikke gir fra seg hverken smak eller farge, lagres juleaquaviten ofte på nyere sherryfat.
Årets flaske er dekorert med naturens egen julebukett. De klassiske røde juleblomstene som julestjerne og amaryllis spiller hovedrollen.
Verdens største akevittprodusent
Gilde juleaquavit 2024 er den 37. i rekken. Det hele startet med at AS Vinmonopolet hadde et stort parti akevitt liggende på sitt fatlager på Dora i Trondheim. Dette ble utgangspunktet for den første juleakevitten i 1988. De var litt vel optimistiske det første året og den første juleakevitten ble blandet opp i et alt for stort volum, men den andelen som ikke ble solgt ble benyttet som base for neste års Juleaquavit. Dermed var en tradisjon født og i alle årganger siden har forrige års blend utgjort omtrent 1/3 av årets nye oppskrift. Resultatet er at du alltid har et gjenkjennelig element i Gilde Juleaquavit, men også noe nytt. Metoden er forøvrig kjent som solerametoden.
Anora er verdens største produsent av akevitt, i tillegg til Gilde Juleaquavit produserer de åtte andre juleakevitter.
– Gilde Juleaquavit er den originale juleakevitten og fortsatt den desidert største. I desember er mer enn 1 av 4 akevittflasker som selges på Vinmonopolet en Gilde Juleaquavit. Den er også et yndet samlerobjekt, og spesielt de eldre utgavene er attraktive på Blomqvists vinauksjoner, sier Anoras Atle Menothi.