Annonse

Vintercamping øker

Foreløpige overnattingstall for vintersesongen 2014/2015 viser en økning i vintercamping sammenlignet med forrige sesong. Flest vintercamper i Oppland og Buskerud.

Sesongen for vintercamping varer fra november til og med mars. I november, desember og januar ble det registrert nesten 375.000 overnattinger på norske campingplasser. Det er over 14.500 flere overnattinger enn i samme periode i forrige vintersesong, og en økning på 4 prosent, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Buskerud er fylket med flest campingovernattinger vinterstid, mens økningen er størst i Oppland. Det var over 71.000 gjestedøgn på campingplassene i Buskerud fra november 2014 til og med januar 2015. Det er over 12.000 flere enn i samme periode i forrige sesong (november 2013 til og med januar 2014) og en økning på 20 prosent.

Oppland er fylket med desidert flest campingovernattinger de siste årene. Det er også fylket med flest campingplasser. Så langt denne vintersesongen har det vært rett under 70.000 campingovernattinger i fylket. Det er over 16.700 flere campinggjestedøgn enn i samme periode i forrige sesong. Økningen er på over 31 prosent.

Det er totalt 765 statistikkpliktige campingplasser i Norge. Av disse er 245 åpne om vinteren. Det er særlig campingbedrifter på Øst- og Sør-Østlandet som er helårsåpne. Vinteråpne campingplasser finnes også i Trøndelag og Nord-Norge, mens en del campingbedrifter langs kysten av Sør- og Vestlandet holder stengt vinterstid. Felles for mange vintercampingplasser er at de ligger nært vintersportsanlegg. En av dem er Stranda Feriesenter i Møre og Romsdal, som samarbeider tett med Stranda Skisenter.

Feriesenteret har hatt en svært god start på året, og melder om dobbelt så høy omsetning i årets to første måneder sammenlignet med samme periode ifjor.

- Vi passerte akkurat to millioner kroner i omsetning i 2015. Ifjor passerte vi to millioner kroner i juni, forteller en strålende fornøyd Helge Ibrahim, som er daglig leder i Stranda Booking.

Mange campingbedrifter jobber aktivt for å få flere vintergjester.

- Vi bor i et område der skigjester kan boltre seg alene på store områder, gå med truger i fjellet og drive isfiske. Det tror vi er noe som vil være attraktivt for mange vinters tid, sier Ann-Mari Hagen, daglig leder ved Sølenstua Camp og Hytter i Engerdal, fem mil nord for Trysil.

NHO Reiseliv bekrefter at vinteren er i ferd med å bli en stadig viktigere sesong for campingnæringen, særlig for campingbedrifter som tilbyr hytteutleie.

- Mange campingplasser har investert i vinterisolerte høystandardhytter, som egner seg godt for alle typer gjester. Det er et mål at gjester skal føle seg bekvemme på campingplassene hele året, og at de skal kunne sove like godt på en campingplass som på et hotell, sier Jan-Henrik Larsen, avdelingsleder for camping i NHO Reiseliv.

 Bilde: Sveastranda Camping ved Mjøsa i Oppland. Foto: Mette Lunde Sveen/Sveastranda Camping.

 

Annonse
Annonse
Annonse